Usturoiul face parte din familia Allium (ceapa) fiind in stransa legatura cu plante precum ceapa, prazul sau salotele (hasma). Un bulb de usturoi poate contine intre 10 si 20 de catei. Usturoiul contine compusi cu puternice proprietati medicinale.

Usturoiul in mancaruri
Acesta este folosit de mult timp ca stimulent pentru arome in mancaruri iuti, cartofi prajiti, topping-uri de pizza, paste, preparate din carne si multe altele. Bucatarii spun ca exista ceva irezistibil in aroma usturoiului prajit. Acesta are puterea de a inviora orice fel de mancare, fiind obisnuit in bucatarie, inca din cele mai vechi timpuri, fiind apreciat pentru beneficiile sale in sanatate.
Usturoiul in sanatate
Fiind foarte apreciat pentru beneficiile pe care le are in sanatate, usturoiul a fost folosit inca de pe vremuri in diverse remedii sau impotriva ciumei. Usturoiul are proprietati anti-bacteriene si anti-fungice si este bogat in vitamina B1, B2, B3, B6, calciu, fier, magneziu, vitamina C, fosfor, potasiu si zinc.
Usturoiul are proprietati antibiotice, ajutand la mentinerea unui sistem digestiv curat prin eliminarea toxinelor. De asemenea, creaza imunitate impotriva racelilor obisnuite si ajuta chiar al prevenirea afectiunilor cardiace prin curatarea arterelor blocate.
Valoarea medicamentoasa a usturoiul este deblocata atunci cand acesta este cosmunat crud. Se ia un catel de usturoi, se zdrobeste putin intre dinti pentru a elibera extractele si apoi se inghite cu apa.
Sunt si cateva cazuri in care usturoiul trebuie evitat de la consum, de exemplu in cazul celor cu astm, acesta poate duce la efecte secundare. De asemenea, acesta trebuie evitat de la consum inainte unor operatii medicale sau interventii chirurgicale.
Cel mai mare producator de usturoi este China, care produce 2 treimi din usturoiul din lume.
Iata in continuare cateva beneficii ale usturoiul
- Purificarea sangelui
Prin purificare sangelui rezolvati si problema acneelor si beneficiati si de o piele sanatoasa la exterioara. In acest sens, consumati doi catei de usturoi in fiecare dimineata si apoi consumati multa apa toata ziua, astfel usturoiu ajuta la curatarea sistemului si la eliminarea toxinelor.
- Raceli si gripe
2-3 catei de usturoi crud sau gatit sau o bautura de ceai de usturoi, cu miere, ameloriaza nasul infundat sau febra si duce la constituirea imunitatii impotriva racelilor si gripelor.
- Prevenirea bolilor de inima
Consumul zilnic de usturoi (in mancaruri sau crud) ajuta la scaderea colesterolului, datorita prorpietatilor antioxidante date de allicin. De asemenea, este extrem de benefic in reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange. Totusi, este important ca usturoiul sa fie consumat crud sau semi-preparat pentru a benefica la maxim de calitatile lui.
- Proprietati antibacteriene si antiparazitare
Usturoiul a fost folosit ca antibiotic pentru tratarea infectiilor bacteriene, fungice si parazitare in ultimii aproximativ 7000 de ani. O apa de gura pe baza de usturoiu ajuta la elimnarea bacteriilor din cavitatea bucala.
- Prevenirea canerului
Mai multe studii au indicat o asociere a consumului zilnic de usturoi cu prevenirea canerului de stomac si a celui colorectal. De asemenea, se spune sa intareste imunitatea organismului impotriva cancerului.
- Pentru piele si par
Aplicat local, usturoiul face minuni pielii infectate si asigura ameliorarea afectiunilor pielii, cum ar fi eczemele. Extractul de usturoi frecat pe scalpul capului si masarea acestuia cu ulei infuzat cu usturoi previne caderea parului si poate ajuta in inversarea caderii parului.
Surse si adrese web utile:
https://food.ndtv.com/food-drinks/powerhouse-of-medicine-and-flavour-surprising-health-benefits-of-garlic-1200468
https://www.mentalfloss.com/article/63100/11-things-you-might-not-have-known-about-garlic
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265853
In continuare iata cateva fotografii cu usturoi






Copyright ©. Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol. De asemenea, fotografiile din articol ne apartin si nu pot fi copiate fara acordul nostru sau fara un link spre aceasta pagina.