Atractii turistice Helsinki

Helsinki (Helsingfors in suedeza) este capitala Finlandei si cel mai mare oras al acestei tari. Orasul cu o populatie de aproape 1 milion de locuitori a devenit in timp un important centru economic, social si cultural al Europei, fiind de altfel un mare si modern oras international care include si o viata urbana plina pe timp de noapte. Aici  sunt organizate in fiecare an diverse evenimente atat cu caracter economic cat si cu caracter cultural.

Primaria Helsinki
Primaria Helsinki

Va propunem in continuare sa vedeti ce se poate face la Helsinki in fiecare luna a anului.

In luna ianuarie este programata o expozitie de motociclete. Targul este cel mai mare eveniment de acest tip din Finlanda. Helsinki Fair Center adaposteste motoare  Haley,  Triumphs si alte nume faimoase, dar si modele mai vechi.

Pentru iubitorii de sporturi de iarna in luna februarie este organizat un maraton de ski in Lathi regiune situata la o ora jumate distanta de Helsinki, aici se poate ajunge cu trenul. Acest eveniment  atrage mii de turisti pasionati de ski in fiecare an.

Odata cu venirea lunii martie se va desfasura un targ pentru a promova diferite tipuri de vin. Viiniexpo aduce 50 de comercianti cu vinuri internationale. Aici se pot gusta cele mai bune vinuri din lume.

In luna aprilie se organizeaza festivalul berii. Acest eveniment este foarte popular si pune la dispozitia vizitatorilor mai multe tipuri de bere, atat din berariile regionale ale Finlandei, dar si din alte tari.

Maratonul pentru femei Naisten Kymppi este programat in luna mai. Traseul cursei va fi pe strazile orasului,  iar protagonistele vor fi urmarite de multimea de oameni adunata pt acest eveniment.

In fiecare an pe 12 iunie se sarbatoreste ziua oficiala a Helsinkiului . Este o petrecere in aer liber, aceast eveniment include si intrare gratuita la diferite spectacole de cultura.

In iulie se desfasoara un concert, Kaivopuiston Kansanjuhla. Acesta este foarte cunoscut international. Intrarea este  gratis, in plus in fiecare an  participa diferite trupe din intreaga lume.

In luna august este organizat Helsingin Juhlaviikot . Acest festival a inceput la mijlocul sec XX si atrage la ora actuala 250.000 de vizitatori pe an care vin pentru filme, spectacole lectura, teatru, specialitati dansuri si muzica traditioanla.

Festivalul international  de film se desfasoara in luna septembrie. Cu ocazia acestiu eveniment sunt prezentate filme cu o tema specifica, filme de cultura si multe productii comerciale de succes.

Pentru iubitorii de pescuit si peste, luna octombrie este una pe care nu trebuie sa o rateze. Atunci sunt organizate doua evenimente: targul de hering, Stromming, si Silakkamarkkinat. La ambele targuri turistii pot cumpara peste proaspat din aceasta zona, sau pot chiar pescui.

Skiexpo este un eveniment poular, unde se poate participa la demonstratii de snowboarding si se pot cumpara echipamente sportive de iarna la un pret acceptabil. Acesta este planificat in luna noiembrie.

In luna decembrie este programat un targ de Craciun, ce ofera o gama larga de produse, iar turistii pot achizitona diverse obiecte traditionale Finlandeze. Tot in aceasta luna se mai sarbatoreste si ziua sfintei Lucia. Un eveniment din perioada medievala, la care se poate participa la o defilare  femeilor blonde care concureaza pentru coroana si titlu.

Atractii turistice Helsinki

  • Suomenlinna

Insulele fortificate din Suomenlinna (fotot jos) par indepartate, dar fac parte din Helsinki. Accesul se poate face cu feribotul in circa 20 de minute folosind acelasi bilet ca la tramvaie sau autobuze. Insula este dominata de Cetatea Sveaborg (Castelul suedez) care a fost construita la mijlocul secolului al XVIII-lea pentru a interzice accesul rusesc la Marea Baltica. In timpul războiului suedez-rus din 1808-1809, a cazut prada rusilor, care apoi l-au marit si intarit. Cu toate acestea in 1918, a ajuns in mainile finlandeze și a primit numele finlandez Suomenlinna (Castelul finlandez).

Cetatea este inclusa pe lista monumentelor patrimoniului mondial UNESCO. Aici putem vizita un parc, un muzeu si un loc de arta, toate foarte interesante. Insula este deschisa pentru vizitare mai tot timpul anului, dar daca ajungeti prin zona trebuie sa vedeti orarul feribotului.

Insulele Suomenlinna
Photo by Tapio Haaja on Unsplash
  • Parcul si monumentul Sibelius

Ajunsi la Helsinki va puteti petrece timpul si in acest parc minunat, care are ca atractie principala, Monumentul Sibelius (1967), format dintr-o colectie de tevi metalice mari care creeaza muzica pe masura si brizele sufla prin ea. Mai tarziu a fost adaugata si o statuie.

  • Piata Kauppatori (Market Square)

Este principala piata pavata din centrul orasului, fiind una dintre cele mai cunoscute din Europa de Nord. La Marea Baltica , la capatul estic, este plin de standuri unde se gasesc flori, suveniruri turistice sau hrana locala finlandeza, iar uneori gasim si barci de pescuit unde se gasesc fructe de mare si peste. Pe timpul iernii tarabele sunt protejate de corturi pentru ca piata functioneaza pe tot timpul anului.

  • Biserica Temppeliaukio

I se mai spune si Biserica de Roca pentru ca subteranul acesteia a fost sculptat si construit direct in stanca solida. Interiorul este luminat natural printr-o cupola circulara superba. Pentru ca interiorul are o acustica exceptionala biserica este folosita si ca sala de concerte.

  • Parcul Linnanmäki

Peste linia fertata, la este de Stadionul Olimpic din Helsinki se gaseste Parcul Linnanmäki (foto jos). Parcul a fost deschis in 1950 si a continuat sa fie imbunatatit pana in prezent pentru a face mai placute plimbarile, spectacolele, magazinele și restaurantele. Parkul are peste 40 de locuri unde va puteti delecta, o multime de jocuri diferite, plimbari pe rau, dar si cafenele sau restaurante. Linnanmäki are sapte roller-coastere, dar cel mai atractiv dintre ele este cel din lemn, pus in functiune in 1951. Cel mai vechi obiectiv este Karuselli, dat in functiune in 1896. Parcul detine si un turn, pentru o vedere panoramica deosebita.

Parcul Linnanmäki Helsinki
Photo by Nguyen Hung on Unsplash

Alte obiective turistice: Catedrala Uspensky, Insula Seurasaari, Muzeul de Arte Contemporane Kiasma, Ateneul, Gradina Zoologica Korkeasaari, Muzeul National Finlandez, Parcul Central sau Stadionul Olimpic Kelsinki.

Acesta este un articol Descopera.net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.