Apohis – Asteroidul care poate pune in pericol Terra

Pe 13 aprilie 2029 cerul va fi brazdat de o unda de lumina care va trece cu mare viteza pe langa Pamant, dar care nu va fi un satelit sau un avion, ci un asteroid, denumit 99942 Apophis. Acesta va trece inofensiv pe langa Terra, la circa 31.000 de km, de altfel o distanta pe care unele nave spatiale o pot atinge in timp ce orbiteaza Pamantul.

Apophis va trece de doua ori pe langa Pamant, prima data in 2029 si a doua oara in 2036, cand va trece si mai aproape (inca nu stie la ce distanta), motiv pentru care trebuie sa ne facem griji ca am putea fi loviti de acest asteroid.

Animatie care prezinta distanta dintre Pamant si Apophis, in momentul cel mai apropiat dintre cele doua obiective. Punctele albastre reprezinta sateliti creati de om care orbiteaza planeta noastra, in timp ce rozul arata Statia Spatiala Internationala. Credit: NASA/JPL-Caltech

Daca Apophis ar lovi Pamantul viata pe planeta noastra ar fi in mare dificultate. Totusi, expertii estimeaza ca sansele ca acest asteroid sa loveasca Pamantul, sunt de 1 la 5500 (pentru anul 2036), asta daca va ramane pe aceeasi traictorie si in urmatorii ani.

Mai recent insa, NASA a anuntat si alte date in care Apophis va trece aproape de Terra. Astfel, cercetatorii cred ca asteroidul ar putea lovi planeta pe 12 aprilie 2060. Alte date ar mai putea fi: 11 aprilie 2065, 12 aprilie 2068, 10 octombrie 2068, 13 aprilie 2076, 13 aprilie 2077, 13 aprilie 2078, 10 octombrie 2089, 13 aprilie 2091 sau 14 aprilie 2103.

In Egiptul indepartat Apophis reprezenta zeul distrugerii si al raului, zeu ce ar trebui sa trimita Terra intr-un intuneric etern. Apophis este denumirea unui asteroid descoperit de NASA cu ceva ani in urma, care are un diametru de circa 390 de metri, care va trece pe langa Pamant in anul 2029. Daca acest asteroid ar lovi Pamantul, NASA a estimat ca impactul ar fi de 100000 de ori mai puternic decat bomba atomica de la Hiroshima. De asemenea specialisti americani si rusi au stabilit ca in cazul in care Apophis ar cadea in Oceanul Atlantic, ar creea valuri tsunami cu o inaltime de 17 metri care ar distruge totul in calea lor.

Apophis a fost descoperit in 2004 de Roy A.Tucker, David J.Tholen si Fabrizio Bernardi de la Universitatea Hawaii. Primul nume dat asteroidului a fost 2004 MN4. In 2005 a primit un nume permanent si acesta a fost 99942 Apophis.

Planeta noastra a mai fost lovita in trecut de asteroizi, mai mici sau mai mari, ceea ce a dus la disparitia unor specii de animale. Se crede ca dupa un astfel de impact au disparut si dinozaurii, acuma circa 65 de milioane de ani.

Specialistii au estimat ca un asteroid cu diametrul cuprins intre 130 si 300 de metri ar putea cauza distrugeri foarte mari in zona unde ar cadea, dar nu ar distruge viata pe Pamant. Un asteroid cu un diamtetru de sub 130 de metri ar putea cauza doar pagube locale, in zona in care ar cadea, numarul de victime ar depinde in acest caz de cat de locuita ar fi zona unde loveste asteroidul. Pericolul real vine insa de la asteroizii care depasesc in diametru 300 de metri. Daca un astfel de asteroid al lovi Terra, impactul ar putea duce la disparitia vietii pe Pamant.

Oamenii de stiinta au pus deja in aplicare un plan de aparare. In urmatorii ani se va construi un dispozitiv eficient de protectie dar chiar si asa se iau in calcul tot felul de solutii pentru ca Apophis sa nu loveasca Pamantul. Unul dintre planuri este identic cu cel din filmul Armageddon. Asadar, cine nu a vazut filmul ar fi bine sa o faca, pentru a vedea la ce ne putem astepta in anul 2036.

Iata mai jos cateva filmulete interesante despre cum ar putea arata un asteroid care loveste Terra.

Secvente din filmul Armageddon
Simulare risc imapact intre Apophis si Terra in 2036
Simulare cu Apophis lovind Pamantul

Adresa web utile: https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=7390

Leave a Reply

Your email address will not be published.