10 ochi de animale – pupile diverse si culori nebune – Fotografii

In acest articol va prezentam ochii a zece animale si curiozitati despre acestia. Astfel, avem ochi colorati, ochi foarte mari, ochi mici si animale cu diverse calitati vizuale.

Ochi de cameleon

ochi de cameleon
Foto de: DomenicBlair

Cameleonii isi pot misca individual ochii, independent unul de celalalt, permitandu-le astfel acestora sa poata privi simultan in doua directii diferite, cu o vedere completa de 360 de grade. Cameleonii mai au un lucru interesant la ochi, acestia avand posibilitatea, precum a unei camere foto, sa concentreze ochii si sa mareasca ceea ce privesc.

Ochi de pisica

ochi de pisica
Foto de: Alexas_Fotos

Pisica, la fel ca multi alti pradatori nocturni, are pupilele in forma de fanta verticala. Acest lucru ajuta pradatorul sa estimeze mai bine distanta dintre el si viitoarea masa. Masurarea acestei distante este importanta, doarece ajuta pradatorul sa stie exact cat trebuuie sa sara pentru a-si prinde prada.

Ochii paianjenului saritor

ochii paianjenului saritor
Foto de: Josch13

Chiar daca au opt ochi, majoritatea paianjenilor au o vedere proasta, motiv pentru care folosesc panzele pentru a-si prinde prada. Un caz aparte este cel al paianjenului saritor care are o vedere excelenta, care il ajuta sa identifice prada pe care o poate aborda. Paianjenul saritor poate vedea aproape 360 de grade in jurul sau cu ajutorul celor opt ochi. Foloseste ochii mari pentru a vedea detaliile si ochii mici, secundari, pentru a vedea miscarea din jurul sau.

Ochi de libelula

ochi de libelula
Foto de: Pexels

Lentilele mari din ochii compusi ai libelulelor le dau acestora o vedere patrunzatoare, cu o gama larga de culori. Daca oamenii pot vedea in culori tricromatice, libelulele pot vedea mai multe culori, inclusiv lumina ultravioleta.

Ochi de sepie

ochi de sepie
Foto de: Francis Nie

Cand sepia este expusa la lumina puternica, pupila sa capata o forma asemanatoarea literei W. Pupilele devin insa circulare cand sepia ajunge in ape putin luminate. Acest lucru se intampla pentru ca pupila ingusta, in forma de W, ajuta sepia sa echilibreze lumina inegala, deplasata vertical. Acest lucru reduce cantitatea de lumina solara care este imprastiata pe pupilele sepiei, ceea ce face mai usor pentru animal sa vada imagini contrastante, conform unui studiu realizat de revista Vision Research, in 2013.

Ochi de crocodil

ochi de crocodile
Foto de: Petr Ganaj

Crocodilii au pupile cu fanta verticala, care ii ajuta la masurarea distantei atunci cand ataca o prada, la fel ca pisicile. Cele doua animale au si o dezvoltata vedere nocturna.

Ochi de crabi

ochi de crab
Foto de: Nico Franz

Chiar daca nu isi pot misca ochii, crabii au un camp vizual foarte mare care ii ajuta sa vada pradatorii sau prada. Celulele oculare ale crabului pot percepe detalii deschise sau intunecate, dar nu foarte fine, suficient insa pentru a sti daca trebuie sa alerge spre vizuina sau nu. Conform unui studiu din 2009 al “Journal of Experimental Biology”, crabul lautar poate vedea inclusiv deasupra capului.

Ochi de scoica mare

ochi de scoica mare
Foto de: kriscashman

Chiar daca scoicile uriase pot fi mari, ochii acestora au dimensiuni minuscule. Fiecare scoica poate avea si pana la cateva sute de astfel de ochi mici pe partea expusa a mantalei sale carnoase, potrivit unui studiu din 2003 al revistei Proceedings of the Royal Society B. Atunci cand aceste scoici detecteaza obiecte intunecate care se misca in jurul lor, isi retrag mantia in cochilie, conform aceluiasi studiu. Sunt si scoici, precum scoica disco, care are aproximativ 40 de ochi, dar care are o vedere extrem de slaba.

Ochi de bufnita

ochi de bufnita
Foto de: Chräcker Heller

Bufnitele sunt cunoscute pentru ochii lor uimitori. Aceste pasari de prada au ochii asemenea unui telescop, plini de celule fotoreceptoare care percep albul si negrul. Datorita acestor calitati, pasarile pot sa vaneze in amurg sau chiar pe timpul noptii, potrivit Lice Science. Pot vedea noaptea pentru ca ochii au o structura care reflecta lumina vizibila inapoi in retina.

Ochi de tarsier

Foto de: Deb Dowd

Fiecare ochi al acestui mamifer micut (cantereste putin peste 100 de grame) este atat de mare ca si creierul sau. Tarsierul nu vede noaptea si nici nu isi poate roti ochii in orbite, acestia fiind mereu indreptati inainte. Totusi, aceasta din urma pierdere este compensata de gatul flexibil care se poate roti pana la 180 de grade in ambele directii.

Surse si adrese web utile:
https://www.livescience.com/62513-photos-amazing-animal-eyes/2.html

Copyright ©Acesta este un articol Descopera.Net, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *