1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei, Ziua Marii Uniri

1 Decembrie a devenit ziua nationala a Romaniei in anul 1990 si reprezinta unirea Transilvaniei, Bantului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, prin Rezolutia de la Alba Iulia, care a avut loc pe 1 decembrie 1918.

tricolorul romanesc

Atunci a avut loc Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 de delegati, fiind sprijinita de cel putin 100 de mii de romani veniti din Banat si Ardeal. La aceasta adunare s-a adoptat Rezolutia prin care s-a consfiintit unirea tuturor romanilor din Transilvania, intre Banatul si Tara Romaneasca cu Romania.

Pe 1 decembrie au loc evenimente dedicate Marii Uniri, ceremonii, manifestatii religioase si parade militare si focuri de artificii in cele mai mari orase ale tarii. Ziua reprezinta astfel o sarbatoare publica prin care romanii isi aduc aminte de luptele stramosilor pentru unirea neamului.

Din anul 1866 si pana in prezent, Romania a sarbatorit Ziua Nationala pe 3 date: 10 mai, 23 august si 1 decembrie.

Legea prin care ziua de 1 decembrie a fost stabilita ca zi nationala a fost propulgata in 1990 de fostul presedinte, Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr 95, din 1 August 1990.

In 2020 Ziua Nationala nu va fi sarbatorita public din cauza pandemiei de coronavirus.

tricolor ziua nationala a romaniei 1 decembrie

Cantece patriotice:
https://www.descopera.net/cantece-patriotice-alexandra-chira-video-si-versuri/

Fotografii cu tricolorul romanesc:
https://www.descopera.net/fotografii-tricolorul-romanesc-steagul-rosu-galben-si-albastru/

Surse si adrese utile:
http://stiri.tvr.ro/1-decembrie–ziua-marii-uniri–cand-si-cum-a-fost-sarbatorita-ziua-na–ionala-a-romaniei–festivita–i-programate-anul-acesta_853175.html#view
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_na%C8%9Bional%C4%83_a_Rom%C3%A2niei
Textul Rezolutiei de la Alba Iulia 1 decembrie 1918 – https://ro.wikipedia.org/wiki/Declara%C8%9Bia_de_la_Alba_Iulia

Copyright ©Acesta este un articol Descopera Romania, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.