Despre Zebre

Zebrele traiesc in Africa, de obicei in zonele de campie, in zone deschise, dar in unele cazuri si in munti. Sunt raspandite pe tot continentul african.

Exista trei variante de zebre, astfel: zebra de stepa, zebra grevy si zebra de munte, aceasta din urma traind pe un areal geografic mult mai restrans decat primele doua variante, fiind raspandite doar in regiuni cu altitudini mai mari de 2000 de metri.

foto zebra

Culoarea zebrelor este alb-argintiu sau alb-galben cu dungi negre. O caracteristica interesanta a acestor animale este ca nu au niciodata dungile dispuse in acelasi fel. Rolul dungilor este de camuflaj. Zebra ajunge pana la 1,5 m inaltime si pot atinge greutatea de 200 kg pana la 500 kg.

Zebrele convietuiesc in turme, chiar si cu alte copitate. Principalul dusman al zebrelor este leul, dar acestea pot fi vanate si de alte feline mari sau de alti pradatori, precum cainii salbatici sau hienele. Zebra nu este insa o prada usoara, se apara prin fuga si modul de dispunere al dungilor o ajuta sa se piarda in zare, pradatorii neavand precizia in a o urmari. Aflate in turma sunt practic imposibil de urmarit pentru ca datorita dungilor proviaca confuzii atacatorilor.

Zebrele sunt animale erbivore si mananca in principal plante, arbusti, ramuri, frunze sau chiar si scoarta de copac.

zebra

Reproducerea zebrelor. Femelele sunt capabile de reproducere inca de la varsta de 2 ani, adica de tinere, mult mai devreme decat masculii, care nu se pot reproduce pana la 5 – 6 ani. Gestatia dureaza un an, nasterea se produce repede, in circa 20 de minute, puiul avand puterea sa se ridice in picioare la doar 15 minute dupa nastere. Acesta isi poate urma mama dupa numai 2 ore de la nastere.

Copyright ©. Acesta este un articol Animalele Lumii, copierea lui este interzisa fara acordul nostru. De asemenea, fotografiile ne apartin. Daca totusi doriti sa copiati partial din text sau sa folositi imagini, va rugam sa adaugati un link spre acest articol.

Add Comment